Friday, March 12, 2010

comparing....

Dah dekat 2 sem aku kat sini. Tapi apa yang aku dapat? NOTHING!!!!! That's it!!!! Aku ni malas belajar, malas pergi library, malas ulang kaji ,malas itu, malas ini...Aku ingat masa sekolah dulu, dekat blok form 4 ada satu bilik kosong sebelah kelas 4 Sains 5. Kalau budak-budak nak ponteng kelas je lepak kat situ,dah la ada kerusi, meja, kipas pun ada!! Lepak je tidur kat situ. Dengan aku sekali kadang-kadang join. Masa tu lain la,Honeymoon Year. Masa form 5 cover la balik. Tapi situasi sekarang lain. Aku dah jadi budak universiti, bukan budak sekolah lagi. Dulu masa sekolah ada cikgu & warden yang akan jaga aku, akan rotan aku kalau buat salah, akan kejar aku kalau tak pergi surau. Sekarang ni mana ada. Aku nak bangun pukul berapa pun, nak buat apa pun, mampus la, tak akan ada yang ambil tahu. Alhamdulillah, dari segi perangai dan sahsiah, aku rasa aku tak la teruk mana. Mungkin sebab aku dah puas buat perangai (dan kantoi banyak kali) kat sekolah dulu, aku tak la "culture shock" sangat. Mungkin juga pasal aku dan batch aku dulu memang selalu kena seksa baik dengan senior atau cikgu, buatkan aku tak la gayat sangat nak buat perangai kat menara gading ni. Thanks to batch 9903 for giving my batch and I a hellacious life back at Koleq!!!!!! HAHAHAHA!!

Tapi aku menyesal. Kenapa study aku masih macam ni? Kalau dulu masa sekolah alasan aku tak boleh study pasal masa prep tak cukup,kena kacau senior dan lain2, tapi kenapa sekarang masih tak boleh study? Aku ada hak nak stay up sampai pukul berapa pun, tiada orang boleh kacau. Tapi masih malas nak study. Bila tutorial je, aku antara yang paling senyap,pasal aku tak sedia. Aku bengang dengan keadaan ni!!! Bengang yang amat sangat!!! @#$%$^&^%!!!!!!!

Jika dibandingkan balik Muhammad Aliff yang dulu dengan sekarang, rasanya tiada la beza mana. Still the lonely soldier of fortune you guys knew back then, and maybe even now. Mungkin aku kena praktikkan satu benda yang pernah aku buat dulu masa form 5 ; kalau kau tak nak belajar, kau bukan lagi kawan aku.

Prinsip ni aku terpaksa ikut pasal masa tu ramai kawan2 aku yang dah mula tunjukkan minat untuk tak mahu belajar. Aku memang konflik gila, sampaikan batch aku pun aku tengok dah mula berpecah & aku tak tahu nak sebelahi siapa. Lastly, I thought that selfishness is the absolute answer, and I'm lucky because it is worth it.

Apa-apa pun, aku berharap yang hidup aku di sini akan jadi lebih baik. Aku akan jadi lebih rajin, aku dah tak mahu duduk diam saja masa tutor, aku nak menonjol!!

Aku sekarang tengah layan 1 lagu, & aku rasa lagu macam ni serba sedikit telah membuka mata aku...


As I Lay Dying - Through Struggle
only through struggle have i found rest
with a piece of me taken away
i begin to understand
hollow out this machine like chest
with its gears that turn to make me feel
and assembled thoughts that fade away
only through struggle have i found rest
only through struggle have i found rest
remove from me
this deception that i called love
that i called love
with its gears that turn to make me feel
and assembled thoughts that fade away
remove from methis deception that i called love
that i called loveonly through struggle have i found rest
with a piece of me taken away
i begin to understandi begin to understand
i begin to understand

3 comments:

Rozuan Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Rozuan Ismail said...

alep..jgn malas2 dowh..aku dh mnyesal kt koleq dlu..byk sgt main2..final exam dh x lama dah ni..jom bukak buku..dh la geng kite kt UKM ni bape kerat je..

horas-harahap said...

aku tau dowh..kita je bdak 0307 yg ade kt ukm ni......aku xnk main2 lagi,aku nak serius...yg dh jadi kat koleq dlu lantak la,aku x nk igt dah...gud lak final exam...